Beter gitaar spelen in 5 stappen

Een veelgestelde vraag van studenten is: hoe kan ik zo snel mogelijk leren gitaar spelen en het maximale uit de oefensessies halen? Deze vraag is echter niet zo 1-2-3 te beantwoorden. Je eigen motivatie, je talent, gevoel en inzicht voor het gitaar spelen zijn namelijk erg bepalend hierin. Er zijn echter wel een aantal dingen die iedere gitarist zou moeten weten om zich sneller en beter te kunnen ontwikkelen. Welke dat zijn lees je in dit blog. We zijn natuurlijk ook benieuwd welke van onderstaande punten jou hebben geholpen bij het gitaar spelen.

1. Gitaar spelen met metronoom

Ritme is een van de belangrijkste dingen die je moet leren beheersen als gitarist. Strak in de maat leren spelen zonder daarbij het gevoel te verliezen kost soms jaren tijd, maar een metronoom kan je hierbij enorm helpen. Een metronoom is een hulpinstrument dat het tempo aangeeft met een constant tikkend geluid. Je kunt maataccenten aangeven en het tempo naar eigen wens in stellen zodat je oefeningen eerst langzaam kunt spelen om de snelheid vervolgens op te voeren. Je leert bij het gitaar spelen het tempo vast te houden en strak in de maat te blijven spelen. Als je daarbij ook met je voet mee tikt, zul je merken dat je ritmegevoel sterk zal verbeteren. Handig voor de momenten waarop er geen metronoom of begeleiding in de buurt is!

2. Ontwikkel je oren

Of je het gitaar spelen nu zelf hebt aangeleerd of les hebt gehad: iedere gitarist zou zijn of haar oren moeten trainen. Het trainen van je gehoor is niets anders dan het ontwikkelen van de verbinding tussen je hoofd en je handen. Een goed ontwikkeld gehoor is bijvoorbeeld nodig als je wilt improviseren, nummers of melodieën wilt uitzoeken maar ook als je eigen nummers gaat schrijven. Daarnaast is het een van de basisvaardigheden dat je als gitarist jouw instrument op gehoor kunt stemmen. Kortom: wie als muzikant onvoldoende aandacht aan zijn/haar gehoor besteedt, laat mogelijkheden liggen! Wil je weten hoe je jouw gehoor kunt trainen? Meestergitarist Steve Vai geeft tekst en uitleg in zijn cursus gehoortraining dus doe er je voordeel mee!

3. Weet wat je speelt

Het leren begrijpen wat wel en niet werkt in de muziek is een proces dat een lange adem vraagt. De basis van muziektheorie is een mooi uitgangspunt voor wie het “hoe en waarom” achter het gitaar spelen wil begrijpen. Maar welke dingen zou je moeten weten? Met deze handige checklist kun je een goed begin maken:

  • Leer gitaar tabs of noten lezen
  • Akkoordenleer en basisakkoorden
  • Intervallen
  • Maat, ritme en tempo
  • Toonladders (majeur, mineur, pentatonisch)
  • Harmonieleer
  • Dynamiek, articulatie en gevoel
  • Trappentheorie
  • Positiespel
  • Gitaar spelen in verschillende toonsoorten zoals E en A.

beter gitaar spelen

Wie alleen de droge theorie leert zal er in de meeste gevallen weinig van onthouden. Kijk daarom altijd of je de theorie terug kunt vinden in bestaande muziek zodat je het direct in de praktijk hoort. Een goede gitaarleraar kan je helpen om een goede theoretische basis te leggen voor het gitaarspelen.

4. Leer wat je niet weet, niet wat je wel weet

Het klinkt logisch, maar voor veel muzikanten is het lastig om ook daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen. Als het gaat om oefenen zijn de meesten eerder geneigd zijn om de dingen te blijven spelen die ze goed kunnen. Jezelf vastbijten in de lastige stukken vraag discipline en doorzettingsvermogen maar het levert je een veel hoger leerrendement op. In een eerder blog gaven we al tips om nog meer uit je oefeningen te halen. Onthoud waar je het voor doet en wees geduldig bij het gitaar spelen!

5. Oefen je aanslagen

Niet zelden melden zich leerlingen aan voor gitaarles die zelf al zijn begonnen met gitaar spelen of al eerder les hebben gehad. Met name bij deze leerlingen zie je vaak dat ze weinig tot geen aandacht hebben besteed aan de techniek van de aanslagen. Het op-en-neer aanslaan (alternate picking) biedt veel extra mogelijkheden t.o.v. alles naar beneden aanslaan (downstrokes) en iedere gitarist zou deze techniek dan ook moeten beheersen. Met name als je gevorderde dingen of snelle muziekstukken wilt spelen, wordt het haast onmogelijk als je geen goede aanslag hebt. Je hoeft natuurlijk niet altijd met een wisselende aanslag te spelen en in sommige muziekstijlen (waaronder rock en metal) geven de ‘downstrokes’ soms juist meer kracht aan de muziek. Zorg daarom dat je beide beheerst en het naar eigen inzicht kunt gebruiken!

In mijn gitaarlessen besteed ik altijd uitvoerig aandacht aan bovenstaande punten. Misschien ben je zelf al begonnen en loop je vast of heb je ondersteuning nodig bij het gitaar spelen. Ben je op zoek naar een gitaarleraar in Zevenaar? Neem dan gerust contact op voor een gratis en vrijblijvende proefles bij Rockology Gitaarles Zevenaar.

0 comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button