Welke gitaarsnaren heb ik nodig?
Met goede snaren klinkt én speelt je gitaar beter. Het is daarom noodzakelijk om je gitaarsnaren regelmatig te vervangen zodat je jouw gitaar in topconditie houdt. Maar wat zijn nu de beste gitaarsnaren, welke gitaarsnaren heb je nodig voor jouw gitaar en wanneer moet je precies gitaarsnaren vervangen? In dit blog lees je alles wat je moet weten over gitaarsnaren.
Ben je minder geïnteresseerd in de theorie en de werking achter de verschillende soorten gitaarsnaren en wil je gelijk weten welke snaren geschikt zijn voor jouw gitaar? Klik dan hier
Hoe vaak moet je gitaarsnaren vervangen?
Na verloop van tijd zul je de snaren op je gitaar moeten vervangen. Hoe vaak je de snaren moet vervangen is afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je gitaar speelt, de kwaliteit van de snaren en ook je persoonlijke voorkeur (nieuwe snaren klinken mooi helder, ingespeelde snaren juist wat doffer). In de regel kun je gitaarsnaren het beste eens per drie maanden vervangen. Hiermee ben je er van verzekerd dat je altijd schone en goed klinkende snaren op je gitaar hebt liggen.
Wanneer gitaarsnaren vervangen?
Of je gitaarsnaren aan vervanging toe zijn, dat is niet altijd een kwestie van noodzaak maar soms ook van eigen voorkeur. Maar een aantal zaken wijzen er op dat je gitaarsnaren wel echt aan vervanging toe zijn, namelijk:
- Zitten er roestplekken of donker verkleurde stukken op je snaren?
- Klinken de snaren een stuk doffer dan voorheen?
- Is je gitaar de laatste tijd moeilijk goed te stemmen?
- Spelen de snaren stroever?
- Zitten er zichtbare en voelbare beschadigingen op de snaren?
Deze punten wijzen erop dat je snaren aan vervanging toe zijn. Het vervangen van snaren is echter een vrij eenvoudige klus, en iets wat iedere gitarist zelf zou moeten kunnen. Tijdens mijn gitaarlessen besteed ik ook altijd aandacht aan het vervangen van snaren en kan ik studenten hierbij helpen als dat wenselijk is.
Zo blijven je gitaarsnaren langer goed
- Was je handen met zeep voordat je gitaar gaat spelen
- Veeg na het spelen je snaren af met een droge doek (gebruik geen schoonmaakmiddel!)
- Gebruik GHS Fast Fret String Cleaner zodat je snaren langer mee gaan
- Elixer is een merk dat snaren met een coatinglaagje heeft. Deze zijn iets duurder maar gaan een stuk langer mee is mijn ervaring. Uiteindelijk scheelt je dit niet alleen in de kosten, maar ook qua tijd.
- Als je de snaren gaat vervangen, reinig dan ook je fretboard zodat het vuil niet overslaat op je nieuwe snaren en je gitaarhals in goede conditie blijft. Daarvoor zijn er speciale onderhoudssets voor gitaren te koop.
Soorten gitaarsnaren
Het verschil in klank en speelbaarheid van snaren komt door 5 verschillende factoren, namelijk:
1. Snaardikte
De dikte van elektrische en western gitaarsnaren wordt over het algemeen ingedeeld in Extra Light – Light – Medium – Heavy. Dunne snaren op een akoestische gitaar zijn in de regel dikker dan dunne snaren voor een elektrische gitaar. Daarnaast hanteert iedere fabrikant weer z’n eigen diktes.
Bij klassieke gitaarsnaren is niet zozeer de snaardikte maar vooral de snaarspanning van belang. De 3 soorten zijn low tension – medium tension – high tension. Medium tension is doorgaans prima.
- Spelen lichter en soepeler
- Beter geschikt voor het spelen van solo’s
- Zijn prettiger als je met je vingers speelt
- Hebben een minder vol (dunner) geluid
- Klinken scheller en hebben een meer helder geluid
- Kunnen sneller fret buzz en andere vervelende bijgeluiden veroorzaken
- Spelen zwaarder (je moet harder drukken)
- Hebben een voller geluid
- Klinken harder (geschikter voor akoestische gitaren)
- Breken minder snel en zijn geschikter voor wie harder aanslaat
- Beter geschikt voor gitaren met een lage actie (natuurlijk is een juiste afstelling ook belangrijk)
- Geschikt voor lagere stemmingen
2. Materiaal
Het soort snaren dat je nodig hebt is in eerste instantie afhankelijk van het type gitaar dat je hebt. De belangrijkste materialen die worden gebruikte voor gitaarsnaren zijn nickel, staal, messing, brons en nylon.
- Voor de elektrische gitaar worden nickel-plated steel (helder en warm geluid), pure nickel (warmer geluid) en stainless steel snaren (helder geluid en meest duurzaam) het meeste verkocht.
- Voor de western gitaar zijn de 80/20 brons verreweg het meest populair vanwege het heldere geluid. De phosphor bronze sets zijn nagenoeg gelijk aan de 80/20 maar hebben langere levensduur. Ook de Silk and Steel (compound strings) die soepeler zijn en een softer geluid hebben, worden veel gebruikt.
- Voor een klassieke gitaar heb je nylon snaren nodig. Een snarenset voor een Spaanse (klassieke) gitaar bestaat uit 2 delen, namelijk: de drie dunste (hoogste) snaren zijn van nylon en de drie dikste (laagste) hebben een kern van nylon waar omheen metaal (bijvoorbeeld verzilverd koper of 80/20 brons) is gewonden. Er zijn verschillende soorten klassieke gitaarsnaren met ieder hun karakteristieke eigenschappen. Clear Nylon snaren zijn het meest populair en hebben een rijk en helder geluid. Titanium heeft een nog helderder geluid en voelt zachter aan.
3. De kern van de snaar
De binnenkant (kern) van een gitaarsnaar is gemaakt van stuk metaaldraad. Daarom heen zit een winding van meestal een metaallegering die een grote invloed heeft op de speelbaarheid en de klant van de snaar. Wat betreft de kern van de snaar zijn er 2 soorten, namelijk de Hex Core (6-hoekige draad) en de Round Core (ronde draad).
De verschillen:
- Hex Core: stugger, modern geluid, helder, scherpe attack, minder sustain, gelijkmatige toon.
- Round Core: soepeler, vintage geluid, warmer, subtiele attack, meer sustain, ongelijkmatige toon.
4. Het soort winding
Om de massieve kern zijn er 3 verschillende soorten windingen mogelijk, namelijk:
- Roundwound: een ronde draad die er dus voor zorgt dat de snaar meer structuur krijgt.
- Flatwound: een platte draad die de snaar een glad oppervlak geeft.
- Halfround: dit is een draad die gedeeltelijk plat is. Dit wordt ook wel Groundwound genoemd.
Roundwounds zijn de meest populaire snaren waarbij je de grootste keuze hebt. Hoewel flatwounds duurder zijn dan roundwounds gaan ze wel langer mee. Roundwounds hebben een helderder geluid, een betere sustain en geven meer grip.
5. Coating
De laatste twintig jaar is er veel veranderd op het gebied van gitaarsnaren. Twintig jaar geleden kwam het bedrijf Elixer met de eerste revolutionaire gecoate gitaarsnaren op de markt en sindsdien zijn deze snaren een begrip geworden door hun langere levensduur en goed toonbehoud. Om deze snaren zit een dun laagje van een polymere coating die de snaar beschermt tegen slijtage, viezigheid van je handen en zweet wat de snaren aantast. Ook voelen en spelen deze snaren soepeler in vergelijking met niet gecoate snaren. Maar gecoate snaren hebben ook een aantal nadelen: ze zijn namelijk een stukje duurder en ze hebben doorgaans wat minder sprankel en minder sustain dan niet gecoate snaren. Gecoate snaren zijn voor zowel elektrische als akoestische gitaren verkrijgbaar bij de betere (online) muziekwinkels.
Welke gitaarsnaren heb ik nodig?
Ieder materiaal heeft z’n eigen klank en speeleigenschappen. Ook het soort muziek dat je speelt en het soort geluid dat je zoekt zijn bepalend voor het soort gitaarsnaren dat je nodig hebt. Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde “colored strings” in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het aanbod aan merken, dikten en materialen van gitaarsnaren is tegenwoordig erg uitgebreid. Daarom help ik je graag op weg bij het maken van een goede keuze.
Enkele populaire fabrikanten die goede gitaarsnaren leveren zijn:
- D’addario
- DR Strings
- Ernie Ball
- GHS
- Fender
- Martin
- Dean Markley
- Elixer
Snaren voor klassieke gitaar
Wat betreft het kiezen van klassieke gitaarsnaren geldt een algemene regel: kleinere modellen gitaren besnaar je doorgaans met dunnere snaren en grotere gitaren met dikkere snaren omdat dit eenvoudigweg beter klinkt. Medium tension snaren zijn een goede start voor de gemiddelde volwassenen gitaar (4/4 model)
Deze 3 merken/typen snaren zijn prima voor je klassieke gitaar:
- D’addario EJ45 Pro-Arte Nylon Classical Guitar Strings: hier te koop
- Savarez New Crystal of Alliance Corum
- La Bella 2001 classical strings
Een van de grootste fouten die je kunt maken is steelstring snaren op een klassieke gitaar leggen. De metalen snaren voor een western gitaar hebben namelijk een veel hogere trekkracht en de kans is daardoor erg groot dat de nek of brug van je klassieke gitaar kapot gaan. Nooit doen dus!
Snaren voor western (steelstring) gitaar
Western gitaarsnaren hebben doorgaans bassnaren (de dikste 3) die omwonden zijn met brons of fosfor-brons voor een betere klank. Deze sets klinken goed voor het geld en zijn overal verkrijgbaar.
- D’addario EJ26 Phosphor Bronze: hier te koop als voordeelverpakking.
- Martin Acoustic Phosphor Bronze MSP4100
- Elixer Nanoweb Medium Phosphor Bronze
Snaren voor elektrische gitaar
Ook voor de elektrische gitaar is de keuze wat betreft snaren enorm. Om je op weg te helpen in je keuze heb ik hier een persoonlijk selectie van goede en betaalbare gitaarsnaren voor de elektrische gitaar neergezet. Speel je liever op lichtere snaren dan is een 009 – 042 set aan te bevelen. Heb je liever dikkere snaren, ga dan bijvoorbeeld voor een 010-46 set.
Met deze drie merken/typen heb ik goede ervaringen:
- Ernie Ball Super Slinky: hier te koop
- D’addario EXL110
- GHS Boomers
Tips voor het kopen van gitaarsnaren
- Speel je in een lagere stemming (of in een dropped-stemming), dan heb je ook dikkere snaren nodig om toch voldoende spanning op de snaren te houden.
- Ben je merkvast en gebruik je vaak hetzelfde type (dikte) gitaarsnaren? Het is vaak voordeliger om gitaarsnaren per 3 sets of meer te kopen. Hiermee kun je flink besparen en zo heb je altijd een extra setje achter de hand – ook handig voor in je gitaarkoffer!).
- Betere snaren (lees duurdere) zoals die van het merk Elixer bijvoorbeeld, gaan doorgaans ook een stuk langer mee en zijn onder de streep dus vaak goedkoper. Bovendien hoef je minder vaak je snaren te vervangen.
- Weet je niet precies welke dikte je nodig hebt? Probeer dan een aantal verschillende sets uit en oordeel zelf welke snaren jij het mooiste vindt klinken en welke het prettigste spelen.
- Zorg er altijd voor dat je een extra set snaren achter de hand hebt, voor het geval er een snaar knapt.
- Koop een string winder: een handig stukje gereedschap dat niet veel kost en je veel tijd bespaart met het op- en afdraaien van je snaren.
Gitaarsnaren vervangen
Gitaarsnaren vervangen kan, vooral in het begin, een behoorlijk lastige klus zijn. Veel gitaristen zien er tegenop en vaak laten ze hun snaren er veel te lang op liggen tot deze zwart en roestig worden. Als je het vervangen van de snaren van je gitaar een paar keer hebt gedaan, dan zul je zien dat het allemaal best meevalt. Zie je het echt niet zitten, dan kun je natuurlijk ook je gitaarleraar vragen om de snaren van je gitaar te vervangen.
Goeiedag, ik heb laatst een Gomez 3/4 gekocht.
Ik ben een beginneling, en vind de snaren te slap. Ik zou graag een ander setje erop willen hebben. Lees wel dat dit een Spaanse gitaar is met een mix van snaren. Welke raad u mij aan?
Ik zou voor de D’addario Classic Nylon EJ27N 3/4 set gaan.
Ik heb een gomez, klassieke gitaar. Ik vind de snaren te dik en kan zesoms lastig ingedrukt houden. Welke dikte zou er eventueel geschikter voor me zijn? Zonder dat er snaren rond m’n oren vliegen.
Groetjes San
Dag Sandra,
Ik weet niet welke dikte snaren je nu op de gitaar hebt liggen. Dat is dus lastig om je hierin te adviseren. Er vanuitgaande dat er nu een dikke (hard tension) of standaard (medium/normal tension) set op ligt, zou ik voor een dunnere set gaan (light tension). Bijvoorbeeld de D’Addario EJ43 Pro-Arte, verkrijgbaar bij Bax-Shop (zie link). De Normal tension sets zijn wel een beetje de standaard. Succes!
kan je snaren voor een electrische gitaar ook gebruiken voor een western gitaar en andersom? ze zijn toch allebei van staal?
Hoi Hanny,
In theorie zou het kunnen, maar het is beter om speciale Western gitaarsnaren op een Westerngitaar te leggen. Snaren voor een elektrische gitaar zijn van een ander materiaal (andere samenstelling van metalen) en zijn doorgaans te licht voor een Westerngitaar. Om volume en “body” in je geluid te krijgen heb je dikkere snaren nodig. Anders gezegd: de snaren moeten kwa dikte in verhouding staan tot het instrument. Een western gitaar werkt namelijk anders (klankkast) dan een elektrische (elementen / massieve body). Een bijkomstig probleem dat kan ontstaan, wanneer je op een Westerngitaar een snarenset voor elektrische gitaar legt, is dat de snaarspanning te laag is. Hierdoor kunnen de snaren gaan rammelen (fret buzz). Kortom, ik zou je willen aanraden om een Westernset te kopen.
Wil je snaren met een warme en volle sound, dan is een Phosphor-Bronze set prima. Wil je snaren die helder klinken dan zou ik voor een 80/20 set gaan. Deze snaren (van Elixir) hebben een speciale coating waardoor ze langer meegaan (lees: gedurende langere tijd in betere conditie blijven en goed blijven klinken). Succes!
Dank je, kan ik al les bij je nemen? Over 1 mnd. woon ik in Zevenaar op kamers. Nog een klein vraagje; hoe lang gaat een batterij mee bij een semiakoestische gitaar, mocht ik later beroemd worden..hihi?
Tot snels, Hanny
welke dikte van snaar leg je best op een telecaster?
heb een gitaaar gekocht met zwarte snaren die goed klonken ,maar nu kan ik het merk niet meer vinden kan je mij daar in helpen