Waarom heb je een capo nodig?

capo voor gitaar kopenEen capo wordt door veel gitaristen gebruikt en er bestaan een hoop misverstanden over. Zo zou een capo een hulpmiddel zijn voor slechte gitaristen. Maar niets is minder waar. De capo heeft talloze functies en er zijn gitaristen die riffs spelen die je anders absoluut niet kunt spelen als je de capo niet gebruikt. Benieuwd naar alle mogelijkheden van een capo? Wil je een gitaar capo kopen, maar weet je niet welke? In dit blog vind je tips en kom je te weten waarom jij absoluut een capo nodig hebt!

Wat is een capo?

Een capo is een klem die je op de gitaarhals zet. Daarmee verhoog je alle snaren tegelijk en in feit is het dus een verplaatsbare topkam. Er zijn capo’s in verschillende soorten, kleuren, materialen en maten en vaak is het een persoonlijke voorkeur welke je het meest aanspreekt. Maar voor we hier uitleg over geven is het belangrijk om te weten waarvoor je nu precies een capodastro (wat de volledige benaming is) nodig hebt als gitarist.

Waarvoor heb je een gitaar capo nodig?

Een capo is een van de gitaar accessoires die iedere gitarist moet hebben. Je kunt een capo namelijk voor talloze redenen gebruiken, bijvoorbeeld:

1. Om nummers met moeilijke akkoorden te spelen

Als er bijvoorbeeld een Bm in een nummer zit (een akkoord die je als barré speelt en vaak voor beginners nog een uitdaging is), dan kun je de capo op de 2e fret zetten en een open Am-akkoord spelen. Op die manier kun je het lied toch meespelen. Let wel op dat de andere akkoorden dan ook omgezet moeten worden. Dat heet “transponeren” of wel het omzetten naar een andere toonsoort.

2. Transponeren

Zoals gezegd zet je hierbij de toonsoort om. Dit kan uit noodzaak zijn, zoals in vorige punt is beschreven, maar kan ook een bewuste keuze zijn om het anders (hoger) te laten klinken. Een voorbeeld is de akkoordprogressie G-D-Bm-A. Als je deze wilt omzetten naar open akkoorden, dan zet je de capo op vakje 2 en speel je: F-C-Am-G en het klinkt hetzelfde kwa toonhoogte.

3. Om de klank

Dus omdat je ’t mooier vindt klinken: hierover valt niet te twisten. Soms spelen artiesten met een capo op bijvoorbeeld toets 1 om het net iets hoger en daarmee frisser te laten klinken.

4. Om te matchen met zang

Iedere zanger(es) heeft zijn of haar eigen stembereik. Als een muziekstuk bijvoorbeeld te laag is om comfortabel overheen te zingen, dan kun je met een capo het muziekstuk eenvoudig verhogen tot de gewenste toonhoogte is gevonden.

5. Omdat artiesten ‘m ook gebruiken en je na wilt spelen

Simpel, als een artiest een capo gebruikt om een nummer te spelen, dan kun je het hele stuk gaan omzetten naar open akkoorden, maar handiger is het om ook gewoon een capo te gebruiken. Hieronder vind je een lijst met “gitaarnummers met een capo” zodat je vast aan slag kunt.

Bonus tip (6): Om te oefenen!

Tijdens de lessen gebruik ik de capo als hulpmiddel. Hoger op de hals staan de frets dichter bij elkaar, wat makkelijker speelt. Ook is er minder druk nodig als je hoger op de hals speelt. Kortom: allemaal voordelen die je als beginnende gitarist kunnen helpen.

Welke soorten capo’s zijn er?

Naast de verschillen in materiaal en kleur, zijn de verschillen in functie het belangrijkste. Misschien wil je een gitaar capo kopen maar weet je nog niet welke? Ik help je op weg.

De bekendste soorten zijn:

  • De klem capo, ook wel de normale capo
  • Shubb capo, met een schroef die je moet aandraaien i.p.v. een klem
  • Band capo: deze heeft een band die je aantrekt en waarmee je de klem over de snaren vastzet.
  • Partial capo: een capo waarmee je slechts een aantal snaren in hoogte verstelt (de rest blijft open).

Waar op letten bij gitaar capo kopen?

Ga je een gitaar capo kopen? Ten eerste is het belangrijk dat een capo doet wat ie moet doen, namelijk goed klemmen. Alle snaren moeten stevig ingedrukt worden zodat er geen rammelende snaren zijn te horen. Maar de capo moet ook weer niet te hard klemmen want dan gaan de snaren vals klinken ten opzichte van elkaar. Verder moet een capo stevig aanvoelen is mijn mening. Ook niet onbelangrijk: let erop dat de “bek” van de capo voldoende breed is om te gebruiken op een klassieke gitaar of wanneer je een 7- of 8-snarige gitaar hebt en de capo daarop gaat gebruiken. Deze halzen zijn een stuk breder wat problemen op gaat leveren (met name na de 5e positie). Veel capos zijn namelijk te smal waardoor deze alleen voor een 6-snarige western of elektrische gitaar zijn te gebruiken.

De volgende capo’s zijn erg goed:

Fazley Capo voor alle gitaarsoorten. Stevige capo met een brede klem die geschikt is voor zowel klassieke als western en elektrische gitaren.

Shubb Capo met een schroef zodat je zelf de druk van de klem kunt instellen en je gitaar dus altijd zuiver zal klinken zonder bijgeluiden.

gitaar capo kopen internet

Nummers die met capo worden gespeeld

Veel artiesten gebruiken een capo in hun nummers. Ben je naast deze handige tips voor het oefenen van gitaarnummers benieuwd welke liedjes er met een capo worden gespeeld? Hier volgt een lijstje met een aantal klassiekers:

  • Oasis – Wonderwall
  • Danny Vera – Rollercoaster
  • The Eagles – Hotel California
  • The Beatles – Here Comes The Sun
  • Jeff Buckley – Hallelujah
  • The Smiths – This Charming Man
  • Tom Petty – Free Fallin’
  • Ed Sheeran – Photograph / I See Fire
  • Bob Dylan – Blowin’ in the Win
  • Simon and Garfunkel – Sound of Silence
  • Train – Hey Soul Sister
  • James Taylor – Fire and Rain
  • The Rolling Stones – Gimme Shelter
  • Vance Joy – Riptide
  • Johnny Cash – Walk The Line

Met deze informatie kun je zelf een geschikte kwaliteits capo aanschaffen die past bij je wensen. Benut alle facetten die een capo heeft en het zal je zeker verder helpen als gitarist. Doe er je voordeel mee! Wil je ook gitaar leren spelen, of heb je hulp nodig bij het leren spelen van nummers met een capo? Meld je dan aan voor gitaarles in Zevenaar. Ik help je graag verder!

 

0 comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button